Gisteren viel er langdurig (broodnodige) regen. Een regengebied trok van west naar oost over het land. Ook Kessel kreeg een behoorlijke neerslagsom te verwerken. Via de radarbeelden was duidelijk te zien dat ten Noorden van Kessel nog (veel) meer regen viel dan hier in Kessel.

Halverwege de dag meldde weercollega Thijs Zeelen van Meteo Limburg al een som van ca 19mm in Kessel-Eik. Dit station ligt slechts een paar kilometer zuidelijker. Mijn weerstation kwam op dat moment niet verder dan ‘slechts’ 10mm. Lokale verschillen zijn er natuurlijk altijd, zeker bij buien. Maar omdat het hier een omvangrijk regengebied betrof, ging ik toch twijfelen aan mijn metingen. Op het einde van de dag stond de teller in Kessel op bijna 18.6mm. Op het KNMI station in Ell viel 18mm en op het KNMI station in Arcen 30. Dus mijn neerslagmeting viel mooi binnen deze grenzen.

Ook op basis van de cumulatieve radarbeelden (zie hieronder), leek deze neerslagsom redelijk betrouwbaar. En ook in vergelijking met omliggende amateurstations aangesloten bij mijn initiatief Hetweeractueel.nl, was 18.6mm van mijn station plausibel.

Toch twijfel

Echter vanmorgen zag ik weer 0.6mm op mijn weerstation staan, terwijl het vannacht toch onbewolkt was. Toen deze rond de middag 1.2mm aangaf, was ik er zeker van dat er iets mis moest zijn. Na grondige inspectie bleek de regenmeter verstopt. De opvangbak zat nog een beetje gevuld en het sijpelde heel langzaam door de trechter naar de wip die bij elke 0,2mm neerslag omslaat. Door de verstopping van de trechter op te lossen, kwam er ineens nog 5mm extra neerslag door de meter wat het totaal van vandaag 6.2mm maakte. Deze neerslag hoort uiteraard toe bij gisteren. Daarmee is er in Kessel gisteren dus 23,8 mm gevallen. Een waarde die nu ECHT plausibel klinkt.

PS: Ik heb alle neerslaggegevens in de database en op de website weer gecorrigeerd.