In de media

Artikel Dagblad de Limburger 25 januari 2010

Dagblad de Limburg heeft een leuk artikel gemaakt over mijn hobby en het weernetwerk dat ik heb opgericht: Hetweeractueel.nl. Leuk is nog steeds mijn quote onder de foto: “Als het tussen de nul en twintig graden is, is er niks aan”.

Artikel Dagblad de Limburger 25 januari 2010

Artikel Dagblad de Limburger 25 juli 2006

De weeramateurs zijn eensgezind: het is maar een saaie boel met al die hittegolfdagen. Spannend wordt pas weer nu de records in zicht komen. Want records, daar zijn weeramateurs dol op.

Hittegolf te saai voor weeramateur

DOOR SERGE SEKHUIS

MONTFORT/KESSEL/BRUNSSUM
Juli 2006 zal de geschiedenis ingaan als de warmste maand ooit, zo voorspelde het KNMI afgelopen weekeinde. Nooit eerder sinds het meteorologisch instituut er in 1706 begon met meten, was het in De Bilt deze maand zo warm.
Dat we dat record ook in Limburg gaan halen, daar twijfelt Thieu Smeets uit Montfort geen moment aan. “In de tot nu toe warmste julimaand, die van 1994, zat ik op gemiddeld 21,3 graden. Met nog een week te gaan staat dat gemiddelde nu al op 22,3 en volgens de voorspellingen daalt het kwik de komende dagen niet onder de 25”, aldus Smeets.
Hij meet al sinds 1988, op een zolder vol apparatuur. “Dit weer, iedere dag volle bak zon, is voor liefhebbers van de meteorologie eigenlijk oersaai”, erkent de weeramateur. “Pas nu de records in beeld komen, wordt het voor ons weer leuk.” Afgelopen weekeinde nog hoopte Smeets op wat spektakel toen in het oosten van het land de regen volop viel. Het noodweer trok echter aan Limburg voorbij.
Weermensen zijn verzot op extremen. Donkere wolkenluchten, strenge vorst, storm, donder en bliksem. Thieu Smeets is geen uitzondering. In zijn jaren als amateur maakte hij al duizenden foto’s van prachtige luchten, van bliksemschichten en sneeuwlandschappen. Hij heeft dan ook altijd een camera klaar liggen.
Dat deze julimaand als warmste ooit de boeken ingaat, is volgens de Montfortenaar louter toeval. “In augustus 2003 steeg de temperatuur tot 37 graden, dagenlang was het even warm als nu, maar dat is iedereen alweer vergeten. “In Arcen werd dat gemeten, weet Smeets, dezelfde plek als waar vorige week woensdag het kwik tot 37,9 reikte. “Dat steeds op dezelfde plekken de hoogste waardes worden geregistreerd, komt omdat daar de officiële meetpunten staan. Eigenlijk geeft dat een vertekend beeld. Vroeger was Oost-Maarland altijd de warmste plek in Limburg, tot ze het station daar hebben ontmanteld.”
Weerman Darco Jansen volgt dezer dagen het Limburgse weer op afstand. De Brunssula bella Itamer viert vakantie in Italia, maar kan het niet laten regelmatig te informeren of het thuis net zo warm is als in Pompei.

Anders dan het KNMI in De Bilt dat twee hittegolven telde, heeft de Brunssumer er voor Limburg de voorbije weken al drie geregistreerd. De eerste hittegolf was van 8 tot 14 juni met 33,7 graden als maximum, de tweede van 29 juni tot en met 6 juli met 34,1 als toptemperatuur. De derde, huidige hittegolf, duurt nog voort en leverde dus vorige week woensdag als hoogste waarde 37,9 graden op.

De hoogste temperatuur ooit gemeten in Nederland? Ook dat heeft elke weeramateur paraat: 23 augustus 1944 in Warnsveld bij Zutphen: 38,6, graden. Maastricht bleef in juli 1947 steken op “slechts” 38,4.
Hoe extremer het weer hoe beter, oordeelt ook Jansen, al sinds zijn jeugd verzot op alles wat met het weer te maken heeft. Hij voltooide een studie meteorologie en stuurde zijn Limburgse meetresultaten jarenlang naar het KNMI. “Nog nooit zijn er zoveel weerrecords gesneuveld als de afgelopen tien jaar. Het weer verandert, wordt steeds extremer. Strengere winters, hetere zomers. Of dat komt door het broeikaseffect, onze eigen vervuiling, daar zijn de geleerden het nog niet over eens. Zomers met drie hittegolven, dat gaan we zeker nog vaker meemaken”, aldus Jansen.
In Kessel werd het vorige week woensdag, dé dag dat alle weeramateurs hoopten dat het record uit 1947 zou sneuvelen, 37,7 graden. Nooit eerder mat Luc Verkoelen, in het “vak” sinds 2003, zo’n hitte bij zijn draadloze weerstation in de eigen tuin. “Ik heb de hele dag op het werk met een schuin oog naar mijn website gekeken waarop elke vijf minuten de weersomstandigheden worden ververst”, aldus Verkoelen.

De Kesselnaar vindt het jammer dat op 7 juli de temperatuur 0,2 graden onder de 25 dook en daarmee de tweede hittegolf eindigde. “Was het ook op die vrijdag iets warmer gebleven, dan hadden we een record kunnen bijschrijven: een van de allerlangste hittegolven ooit. Geturfd vanaf 29 juni nu al 27 dagen.”

Of de weermannenliefde voor records geen wedloop in de hand werkt waardoor iemand af en toe eens een graadje hoger afleest? “De meeste apparatuur is automatisch, foetelen kan niet. Een afwijking van een tiende graad, dat zou nog kunnen, maar de Vereniging van Weerkunde en Klimatologie die al onze gegevens verzamelt, zou het meteen zien als er iemand uit de toon valt. En één keer liegen, is genoeg om nooit meer te worden geloofd.”