Op deze donkere middag begin december, wil ik toelichten waar ik me op weer gebied onder andere mee bezig houd. Geregeld krijg ik de vraag of ‘Weerstation Kessel’ mijn werk is. Dat leg ik hieronder helemaal uit, maar als je antwoord nu al wilt weten: nee, weerstation Kessel is hobby. Maar deze hobby heeft wel deuren geopend. En daardoor heb ik ook zakelijk een bedrijf opgericht dat zich bezig houdt met het weer.

Wat doe ik allemaal op weer gebied?

 

Weerstation Kessel

Weerstation Kessel kennen jullie natuurlijk allemaal al lang. Al meer dan 16 jaar registreer ik met mijn weerstation(s) het actuele weer. En ergens in 2005 ben ik begonnen om dit ook te publiceren op www.weerstationkessel.nl. Er komen dagelijks vele bezoekers hier. Geregeld krijg ik ook leuke feedback en in Kessel kennen ze me bijna allemaal als ‘weerman’. Zelfs buiten Kessel word ik nog aangesproken. En dan vraag ik me wel eens af hoe ze me (her)kennen.

Een paar maanden geleden zat ik bij een potentiële klant buiten Kessel om te adviseren over een nieuwe website. Toen het ter sprake kwam dat ik ‘Luc van Weerstation Kessel’ was, had ik blijkbaar veel vertrouwen gewekt. Want ik kreeg de opdracht gegund.

Weerstation Kessel heb ik puur voor de hobby. Omdat ik het weer zo interessant vind. Met name het weer in de eigen omgeving / tuin. Het interesseert me weinig wat het weer in Amsterdam of de Bilt is, daarom ben ik zelf begonnen met het registeren van het weer.

Af en toe geef ik een workshop over het weer. Vaak via via voor bekenden van bekenden. Ook op (basis)scholen heb ik wel eens workshops gegeven. Maar dit is als hobby niet meer te combineren met mijn werk. Dus daar ben ik mee gestopt. Wellicht dat ik het ooit nog ga aanbieden als een zakelijke dienst, want het is natuurlijk hartstikke leuk om anderen iets over je hobby (en het weer) bij te brengen.

 

WolkyTolky

Ik ben echter veel meer actief in het ‘weer wereldje’ dan alleen met Weerstation Kessel. Zo heb ik dit jaar samen met partners WolkyTolky opgericht. Met WolkyTolky hebben we een kwalitatief weerstation ontwikkeld voor de zakelijke (agrarische) markt. Inmiddels draait dit station bij vele bedrijven door heel Europa. En we ontwikkelen door. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de app, de database en beheersoftware van dit station. En ik mag me algemeen directeur noemen. Mijn partners houden zich voornamelijk bezig met verkoop en marketing. Momenteel zijn we bezig om dealers te zoeken voor Europese landen. Op deze manier willen we sneller en meer stations verkopen.

De combi met partners is perfect voor mij, want zo kan ik me richten op techniek en het weer. Oftewel de dingen waar ik goed in ben en die ik het leukst vind 😉

 

Hetweeractueel.nl

In de hobbysfeer ben ik in 2007 een website gestart, waar ik het actuele weer van vele weerstations in Nederland en België: Hetweeractueel.nl. Hier zijn momenteel zo’n 300 vergelijkbare stations als weerstation Kessel aangesloten. Allemaal weeramateurs die een passie hebben voor het weer. De ene iets meer met een bijna professionele opstelling in het vrije veld, de andere met een eenvoudiger station ergens midden in een stad.

Het is leuk om de verschillen tussen de stations te bekijken. Daardoor ‘ervaar’ je ook digitaal dat het in een stad veel warmer is dan op het platteland. In 2011 heeft het KNMI op basis van de gegevens van hetweeractueel.nl een onderzoek gedaan naar het zogenaamde Urban Heat Island effect.  Als weeramateur ben ik zeer dicht betrokken geweest bij dit onderzoek. Zo heb ik o.a. reviews gedaan op de resultaten uit het onderzoek.

Doordat hier de gegevens van meerdere stations worden verzameld, zijn er ook leuke overzichten te maken. Bijvoorbeeld actuele temperatuurkaartjes en neerslagkaarten. Zie bijvoorbeeld hiernaast de neerslag van gisteren in een overzichtskaart.

In tegenstelling tot het KNMI zijn er op Hetweeractueel.nl veel meer weerstations. Het KNMI heeft maar ca 30 stations. Wel heeft het KNMI nog zo’n 300 vrijwilligers die de neerslag handmatig meten. Die bellen!! iedere ochtend de neerslag van de vorige dag door. Dus het KNMI weet pas een dag later hoeveel er gevallen is. En wij met hetweeractueel.nl weten dat binnen 5 minuten omdat alle stations elke 5 minuten de gegevens doorsturen.

Hetweeractueel (door velen HWA genoemd) heb ik in 2007 ontwikkeld. Maar de techniek bleef natuurlijk niet stil staan. De techniek achter de oude website uit 2007 was sterk verouderd. Daarom ben in in 2018 begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe website. Helaas schoot dat door tijdgebrek niet op. Begin november kreeg ik echter een zetje in de rug; de server waarop de website draaide crashte en was niet meer te herstellen. De oude website overzetten op een nieuwe server was geen optie door de verouderde techniek. Er zat dus niks anders op dan een nieuwe website te ontwikkelen.

Hoewel ik toen baalde als een stekker, ben ik achteraf heel blij met die crash. Want onder hoge druk wordt alles vloeibaar zeggen ze wel eens. Ik heb een week lang van ’s morgens 7:30u tot 1:30u gewerkt aan de nieuwe website voor HWA. Al het andere werk voor klanten heb ik een weekje opgeschoven. En toen had ik alles weer zover klaar dat deze live kon. Inmiddels zijn we weer een paar weken verder en bijna dagelijks stop ik er nog een paar uurtjes vrije tijd in om de website door te ontwikkelen. Ik zit dus weer lange avonden achter de laptop. Maar het is hartstikke leuk om te doen en ik krijg veel positieve reacties. En laten we eerlijk zijn, een compliment links- of rechtsom maakt iedereen blij…

Ik hoop dat jullie nu wat meer inzicht hebben in mijn ander ‘weer’. Hopelijk kan ik over maand wat vertellen over mijn favoriete weer fenomeen: sneeuw. Want het is lang geleden dat we nog een echte sneeuwperiode hebben gehad. Zo zal ik me December 2010 blijven herinneren als de sneeuwmaand bij uitstek. Maar dat is iets om later eens over te vertellen..

Heb je vragen op opmerkingen? Stel of maak ze gerust in de reacties.

Luc