Jullie hebben het vast wel gemerkt; de aflopen maanden was er niet altijd actuele data op weerstationkessel.nl. De oorzaak was meestal een haperende server. De server die de data elke minuut naar de website stuurt, is sterk verouderd. Hij heeft vaak kuren waardoor hij vastloopt of geen verbinding kan maken met het netwerk of weerstation. Na een herstart is het dan vaak weer opgelost, maar ideaal is dat niet omdat ik het vaak niet direct in de gaten heb.

Gisteren heeft het de hele dag geregend, maar bij de temperatuur en neerslag waren slecht streepjes te zien (—). Helaas ook voor mij op het console waar ik zelf de temperatuur en neerslag kan aflezen. De oorzaak was een lege batterij in het weerstation. Daardoor kon deze de data niet doorsturen naar ‘binnen’ vanwaaruit de data ook weer op de website wordt gezet. Helaas is dit geen alledaagse batterij en ik had deze niet meer liggen. Dus heeft het station niet gemeten. Vanmorgen heb ik nieuwe batterijen gehaald en het station draait weer.

Gelukkig draait er sinds een jaar een extra station op Weerstation Kessel. De zogenaamde WolkyTolky. Dit is een meet-/weerstation dat ik samen met partner heb ontwikkeld en ook verkoop aan de agrarische sector. Door de techniek van dit station is daar nooit dataverlies. Dus daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt om de ontbrekende data van Weerstation Kessel aan te vullen.

Een dezer dagen ga ik toch maar eens op zoek naar een nieuwe (energiezuinige) server om wat meer stabiliteit te krijgen. En wellicht dat ik de data van het WolkyTolky station ga tonen op het moment dat Weerstation Kessel hapert. Die data gaat immers rechtstreeks vanuit het station de cloud op. Dat maakt het wat stabieler. Helemaal omzetten is echter nog geen optie, omdat ik de WolkyTolky ook geregeld gebruik om nieuwe ontwikkeling te testen. Dan zouden er af en toe wat vreemde resultaten op weerstationkessel.nl kunnen staan op de momenten dat ik aan het testen ben. En dan is geen data nog altijd beter dan foutieve data.

Maar goed, de historische gegevens worden vannacht weer bijgewerkt met de gecorrigeerde gegevens en dan zijn we weer up and running. Mocht je niet kunnen wachten tot komende nacht de neerslag van gisteren erop staat: er is verdeeld over de dag gisteren 12.8mm neerslag gevallen.